Sunday, May 19, 2013

Jangan Pakai Kain!

                Semasa saya mengikuti kursus Tunas Muda MRA (Malaysian Relief Agency) pada tahun lepas, saya dapati program ini sangat berguna kepada sukarelawan di lapangan. Program ini sebenarnya adalah untuk melatih sukarelawan yang baru berjinak dengan kerja masyarakat tentang persiapan dan kesiapsiagaan yang perlu ada dalam situasi yang pelbagai.

                Program ini dijalankan di Pos Bersih, Slim River. Ia adalah satu perkampungan Orang Asal yang terletak agak terpencil daripada dunia luar. Program ini menjadikan simulasi bahawa ‘Lokasi tersebut sedang menghadapi kemarau teruk’. Kumpulan peserta adalah daripada pelajar universiti-universiti dalam dan luar Negara.

                Dalam satu taklimat yang diberikan oleh seorang jurulatih, katanya, untuk gerak kerja dalam kawasan bencana, setiap sukarelawan perlu sentiasa bersedia untuk sebarang kemungkinan. Setiap sukarelawan perlu pandai menjaga diri masing-masing. Mereka tidak boleh menjadi beban kepada orang lain. Sebab itu, latihan sebegini adalah sangat penting sebelum terlibat di lapangan.

                “Sebelum tidur, pastikan beg sudah dikemas dan tiada barang yang berselerakan. Jika berlaku apa-apa, maka akan ada arahan supaya ‘evacuation’. Pada ketika itu, tidak boleh lagi menyusun barangan; kamu perlu ambil beg dan terus beredar. Ingat, ambil...dan pergi!”

...” dan satu lagi....JANGAN TIDUR PAKAI KAIN sahaja”

Sama juga dengan ahli gerakan. Setiap daripada kita perlu bersedia dengan segala kemungkinan. Kesiapsiagaan kita perlu ada pada tahap maksimum. Kadangkala, rancangan jemaah lain sama sekali daripada perancangan kita. Maka mahu tidak mahu, kita kena turuti....

Ingat....JANGAN PAKAI KAIN JE...takut terlucut ketika berlari....

No comments: