Monday, December 8, 2008

Bukit Antarabangsa: Erti Pengorbanan Sebenar...

Mengambil peluang keterlibatan saya dengan aktiviti sukarelawan di Bukit Antarabangsa semalam, di lubuk hati saya muncul rasa kerdilnya kita di bawah kuasa Tuhan Pencipta Alam. Allahuakbar!

Saya bersyukur kerana sempat menyumbangkan sedikit tenaga saya membantu mangsa tanah runtuh di Bukit Antarabangsa itu. Bukanlah banyak yang mampu disumbangkan. Tetapi diharapkan agar sumbangan kerdil ini sekurang-kurangnya dapat menenangkan hati mereka yang terlibat.

Malam setibanya saya di rumah kakak di USJ, saya mendapat mesej daripada rakan seperjuangan, Wahid, tentang misi bantuan Biro Kesihatan Abim pada keesokan harinya. Rasa malas memang ada, tetapi kerana semangat volunteerisme yang mengalir bersama darah ke seluruh tubuh (gempak benar bunyinya), rasa itu dengan mudah mengatasi rasa malas. Budaya 'Hidup Biar Berjasa' yang dipegang oleh pendukung PKPIM insyaallah dijadikan amalan. Keesokan paginya, terus saya bergegas ke Anjung Rahmat dengan menumpang kereta senior, Dr. Syazni.

Setibanya di sana, rakan-rakan seperjuangan sudah sedia menunggu. Kami diberikan sedikit taklimat oleh ketua misi kami, Dr. Saifullah. Gabungan PKPIM, BKA (Biro Kesihatan Abim), dan GPM (Global Peace Mission) ini membentuk tiga kumpulan asas; untuk membantu pasukan kesihatan, membantu pasukan logistik, dan membantu pasukan kaunseling. Kami bergerak terus ke penempatan penduduk di Sekolah Hulu Kelang.


Setibanya kami di penempatan tersebut, kami disambut oleh penjaga di situ. Pada ketika itu, penempatan itu tidaklah sesibuk yang disangkakan. Ramai penduduk yang datang dan mendaftarkan diri sahaja, kemudian keluar untuk menginap di tempat lain. Apa yang kami lakukan ialah membantu kumpulan perubatan melayan pesakit. Saya membantu menenangkan pesakit yang kebanyakannya agak berumur, dibawa ke situ oleh helikopter kerana darah tinggi.

Keadaan menjadi semakin sibuk menjelang tengahari. Kami bersyukur kerana Allah telah mengaturkan hari tersebut menjadi redup. Ini memudahkan pekerja menjalankan tugasan mereka. Bunyi helikopter silih berganti membawa makanan, barangan, pesakit, VIP, dan wartawan. Setiap kali helikopter mendarat atau berlepas, terutamanya helikopter besar kepunyaan BOMBA, bumbung akan berterbangan. Sekali-sekala berlaku kekecohan akibat keadaan begitu.

Saya melayani pesakit di dalam bilik rawatan, ketika tiba-tiba sekumpulan wanita berpakaian merah masuk ke bilik rawatan. Bersama-sama mereka sekumpulan wartawan. Rupa-rupanya Datuk Shahrizat datang melawat. Pesakit saya tadi meminta saya untuk terus berada di sisinya kerana dia tidak suka ramai orang sebegitu. Tekanan darahnya kekal pada tahap tinggi. Sempatlah berborak dengan Datuk Shahrizat.


Sebelum beliau, ramai lagi politikus-politikus menjenguk. Kehadiran mereka kadangkala menggusarkan pesakit kerana mereka datang secara beramai-ramai. Inilah yang membimbangkan kami, pekerja kesihatan.

Kami pulang pada jam 5 petang. Saya mengambil kesempatan ini sebagai suatu pengalaman yang akan mematangkan saya. Melibatkan diri di dalam kegiatan sebegini sebenarnya membentuk diri kita supaya lebih fleksibel dan mampu bekerja dengan orang lain. Kita dapat melatih diri kita agar sentiasa merendahkan diri. Pada masa yang sama, kita dapat meningkatkan lagi kemahiran klinikal kita dan kemahiran sosial. Inilah sepatutnya yang menjadikan kita seorang yang lebih bernilai berbanding orang lain.

Bagi seorang pejuang, inilah pengorbanan yang perlu dilakukan walaupun pada hari raya. Kepada mangsa, tabahlah kerana Tuhan pasti ada bersama dengan anda. Insyaallah pengorbanan kita ini akan diangkat oleh Allah pada hari akhirat kelak...


p/s: Kepada mereka yang berminat untuk menyertai misi sebegini, hubungilah saya!

No comments: